Robuuste houten klompen

Robuuste houten klompen

Denk je aan Holland dan denk je al snel aan windmolens, tulpen én klompen. Wij vertellen je graag wat meer over dit stukje cultuur-historisch erfgoed van Nederland. Bijvoorbeeld over hoe deze klompen gemaakt werden, hoe ze vroeger werden gebruikt én het tegenwoordige gebruik van klompen in Nederland. Lees verder om hierachter te komen.

De geschiedenis van de klompen

Klompen zijn schoeisels die vervaardigd zijn uit hout. Klompen bestaan al sinds de oudheid en werden tijdens de middeleeuwen vooral gedragen door arbeiders en boeren. Klompen werden vooral gedragen in Midden- en West-Europa en voordat deze mensen overstapten op het dragen van klompen droegen zij vooral houten sandalen. Ten opzichte van houten sandalen waren klompen een stuk hoger, waardoor de arbeiders en boeren zo min mogelijk in contact kwamen met de modderige straten. De eerste klompen waren echter niet meer dan sandalen met een hoge hiel en wreef. Pas in de vijftiende eeuw had men ontdekt dat de klompen ook uit één stuk hout vervaardigd konden worden. Waar eerste alleen de zool van de klomp uit hout bestond, werd het later dus ook mogelijk om de hiel en wreef vanuit hout te vervaardigen.

Naarmate de houtverwerkingstechnieken steeds beter werden begon de klomp steeds meer de vorm aan te nemen die we tegenwoordig in heel Nederland kennen. Uiteindelijk werd het dan ook mogelijk om de gehele klomp uit één stuk hout te maken. Dit blok werd beetje bij beetje bijgeschaafd tot er uiteindelijk een draagbare schoen ontstond. Klompen werden gemaakt in allerlei soorten en maten, maar naarmate de tijd vorderde maakte de puntvorm van de klompen plaats voor de wat rondere vorm die we tegenwoordig kennen. Klompen diende voor arbeiders en boeren als een goedkoop en praktisch alternatief voor voetbescherming in barre weers- en werkomstandigheden. Zo is een klomp goed bestand tegen water, iets dat voor veel arbeiders en boeren in Nederland goed van pas kwam.

 

Door wie werden de klompen gemaakt?

Vanaf de middeleeuwen tot de twintigste eeuw werden klompen gemaakt door, je raadt het al, klompenmakers. Tijdens deze periode was klompenmaker een belangrijk ambt met veel aanzien. Klompenmakers waren dan ook lid van een zogeheten ‘klompengilde’ en een Nederlands dorp had dan ook meestal een eigen klompenmakerij. Nederlandse klompen werden en worden over het algemeen gemaakt van hout afkomstig van Nederlandse populieren en/of wilgen.

In het begin van de twintigste eeuw kwam de schoenenindustrie in een stroomversnelling en maakten de houten klompen plaats voor de leren schoen. Doordat deze leren schoenen gemakkelijk geproduceerd konden worden door massaproductie kwam de klompenindustrie in een dip. Tijdens de Eerste Wereldoorlog beleefde de klompenindustrie weer een opleving, doordat er een schaarste ontstond aan grondstoffen voor de leren schoenen. De hoogtijdagen van de klompen zouden uiteindelijk nog duren tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig zijn er in totaal nog 31 handmatige klompenmakers en 19 machinale klompenmakerijen te vinden in Nederland.

 

Robuuste houten klompen

Zoals je in het begin van dit artikel al hebt kunnen lezen zijn klompen er sinds vroeger al in allerlei soorten en maten. De Hollandse Klompenwinkel staat bekend om haar uitgebreide aanbod aan verschillende klompen. Zo hebben wij robuuste klompen én nog veel meer in ons assortiment! Het gehele assortiment kunt u natuurlijk op onze website bekijken. Robuuste klompen kunnen wij leveren in de maten 37 t/m 49. Deze klompen worden met de hand geschilderd en zijn voorzien van een bies. Alle robuuste klompen in ons assortiment worden handmatig bewerkt wat er voor zorgt dat geen enkele klomp precies hetzelfde is. Wilt u meer weten over het productieproces van onze klompen óf heeft u behoefte aan andere informatie? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 041 68 54 853 of stuur een e-mail naar [email protected].

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »