Het Hollandse bekende product, De houten klomp.

Het Hollandse bekende product, De houten klomp.

Iedere Nederlander kent ze wel, Wij leven tenslotte waar het kikkerlandje onder andere om bekend staat. Vroeger was het heel normaal om houten klompen te dragen. Deze waren vooral op het plattenland niet niet meer weg te denken. Op dit moment is dit wel anders! Slechts een klein deel van de Nederlandse bevolking loopt nog op houten klompen of heeft er vroeger ooit op gelopen. Toch blijft het een bekend Hollands product voor de buitenlandse gasten. En is het hier nog heel normaal.

Het Hollandse bekende product, De houten klomp.

Iedereen uit Nederland kent ze wel, het is tenslotte waar het kikkerlandje onder andere om bekend staat. Vroeger was het heel normaal om houten klompen te dragen, vooral op het plattenland was het niet meer weg te denken. Hedendaags is dat wel anders… Maar slechts een klein deel van Nederland loopt nog op klompen of heeft er ooit op gelopen. Toch blijft het een bekend Hollands product. En is het heel normaal.

Klompen maken was niet zomaar gedaan, het was een heel ambacht op zich. Het duurde wel ongeveer een uur voordat één houten klomp klaar was. Het moest vroeger allemaal met de hand gemaakt worden waardoor het zoveel tijd in beslag nam.

Tegenwoordig gaat het allemaal met de machines en is het maar een minuut of vijf.

 

Van een boom tot een klomp

Het proces vanaf het materiaal van de houten klomp naar het eindresultaat tot aan je voeten is een lange weg. Het juiste hout vinden is niet geheel onbelangrijk, je wilt tenslotte wel een goede stevige klomp hebben. Zachte houtsoorten zoals wilgen- of populierenhout waren de populaire materialen. Het begint bij het zagen van de boom, dan het laten drogen van het hout totdat je het goed kan bewerken. Uiteindelijk wordt de klomp vormgegeven in een ruwe staat en tot slot aangepast aan de juiste maat en het model. Op de foto zie je een klompenmaker uit 1914.

 

Voor iedere gelegenheid een houten klomp

Als de mensen naar de kerk gingen op zondag moest er natuurlijk een zondagse outfit uit de kast gehaald worden. De zwarte klompen voor de man en natuurlijke gelakte met bloemversieringen voor de vrouw. Op normale dagen werden gewoon simpele kale klompen gedragen. Ik zie je misschien al denken, en met het weer dan? Het hele jaar werden gewoon klompen gedragen, als er ijs lag waren er klompen met metalen punten eronder zodat je zonder uit te glijden op het ijs kon lopen. Het hout zorgt ervoor dat je het nooit koud hebt en ook geen zweetvoeten krijgt in de zomer. Ideale schoenen zou je wel kunnen zeggen dus.

De eerste houten klomp

We spreken dan wel al helemaal terug over de middeleeuwen. Het is lastig achter te halen wanneer en waar exact de eerste klomp werd gemaakt. Volkeren uit Europa van vroeger hebben wel vermoedens dat de houten klomp werd gedragen, mensen weten het alleen niet zeker doordat hout snel wegrot in de aarde. Wel is er een klomp in Amsterdam gevonden die kwam uit 1230. Dus blijkt daaruit wel dat klompen al minstens 800 jaar gedragen worden.

De eeuwen oude houten klomp draagt dus een hele geschiedenis met zich mee. Tot de dag van vandaag kennen we in Nederland ook nog steeds de ambachtelijke klompenmakers. Al hoewel het nu meer een toeristisch kenmerk is, dragen we van generatie tot generatie het nog steeds met ons mee.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »