De mooiste klompen komen uit Holland

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders - Molders Media
  • 0
De mooiste klompen komen uit Holland

Net als windmolens en tulpen zijn ook de klompen een icoon van Nederland. De klomp kent een lange geschiedenis die ons terugvoert tot aan de Middeleeuwen. Tot deze periode droegen mensen houten sandalen. Later werden deze vervangen door houten klompen.

Toch werd niet alleen in Nederland dit houten schoeisel gedragen. Toen de klomp zijn intrede deed, werd deze in heel Europa gedragen. Het waren voornamelijk de boeren en arbeiders die houten klompen droegen. Omdat dit de grootste bevolkingsgroep vertegenwoordigde, werden klompen overal gezien.
 

Door de week droeg het volk onbeschilderde klompen. In sommige streken gaven vrouwen tegen het weekend hun klompen met krijtwit een witte kleur. Hierdoor zag de klomp er mooier uit, ideaal om naar de kerk te gaan. Veel gezinnen droegen speciaal voor de zondag beschilderde klompen. Voor mannen waren deze zwarte geschilderd en voor vrouwen naturel gelakt. Ook een bloemmotief was bij vrouwen populair.
 

Waarom de mooiste klompen uit Nederland komen

Het is niet geheel duidelijk waar de klomp van oorsprong vandaan komt. Vermoedt wordt dat dit Noord-Frankrijk is. Waarom worden klompen dan met Holland geassocieerd? Nederland staat al eeuwenlang bekend als een handelsland. De Nederlanders reisden over de gehele wereld. Hierbij brachten ze diverse handelsproducten mee. Een van deze producten was de klomp. Het is dan ook niet zo vreemd dat andere landen dachten dat de klomp uit Nederland kwam. Dit idee is altijd blijven hangen.
 

Vakmanschap uit Nederland

Dat de mooiste klompen uit Nederland komen wordt door velen beaamd. In Nederland bestaan er nog maar een handjevol traditionele klompenmakers. Hier wordt veel tijd en aandacht besteed aan het vervaardigen van de klomp. De Klompenmaker maakt gebruik van een blok wilgenhout of populierenhout. Tegenwoordig gebeurt het maken van een klomp gedeeltelijk machinaal. De machine geeft de buitenkant van het blok hout vorm. Een andere machine bewerkt de binnenkant. Alleen de afwerking gebeurt met de hand.
 

Nederlandse klompen staan vooral bekend om hun unieke beschildering en decoratie. De traditionele klomp is geel beschilderd en voorzien van versiering. Andere klompen worden voorzien van prachtige afbeeldingen, vaak van tulpen of windmolens. De industrie speelt steeds meer in op de behoeften van de toerist of consument. Juist in Nederland vinden we dan ook een keur aan verschillende klompen. De moderne klomp is beschilderd als schoen, compleet met veters en versiersel dat tot in detail is afgewerkt.
 

Het beste schoeisel door de eeuwen heen

De klomp heeft zijn dienst als schoen bewezen. Klompen waren en zijn nog steeds zeer geschikt voor de drassige Nederlandse bodem. Dit is ook de reden dat boeren ze tegenwoordig nog steeds dragen. Bovendien geven klompen een uitstekende bescherming aan de voet. Stratenmakers, arbeiders en boeren hoeven niet bang te zijn voor een gekneusde voet wanneer hier iets op terechtkomt. Omdat Nederland bekend staat om zijn wisselvallig weer, geeft de klomp een uitstekende isolatie. In de winter blijven de voeten warm en in de zomer koel, dat is het voordeel van houten schoeisel.
 

Nederlanders zijn naast een handelsvolk ook zeer creatief. Steeds vaker duiken er trendy klompen op. Deze zijn prachtig beschilderd in moderne kleuren. Klompen voor in en rondom de woning, maar ook tijdens werkzaamheden, een feestje of voor elke dag. Deze vindt u bij De Hollandse Klompenwinkel.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »