Zo worden houten klompen gemaakt

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders - Molders Media
  • 0
Zo worden houten klompen gemaakt

Het maken van houten klompen is even heel andere koek als het laten maken van sneakers in een fabriek. Echt goede klompen worden gemaakt van het beste hout wat op een ambachtelijke manier wordt verwerkt tot de klomp zoals in ons assortiment. Het maken van de prachtige klompen is nog best een proces waar wij u graag meer over laten weten. Als u graag klompen draagt en u wel eens heeft afgevraagd hoe een boomstam is gevormd tot dit perfecte schoeisel, lees dan vooral verder!

Voor het maken van klompen moet er uiteraard een boomstam worden gekozen. De maat van deze boomstam bepaald namelijk welke maat klompen er gemaakt kunnen worden. Nadat de boomstam is omgezaagd worden hier de zogenaamde bollen van gezaagd. Dit houdt in dat het hout wordt verdeeld in gelijke stukken waaruit later de klomp zal worden gevormd. De vorm van de boom bepaald wat voor klompen ervan kunnen worden gemaakt. Dit kan verschillen in hoogte, breedte en natuurlijk ook de vorm van de klompen.

Voor het maken van de klompen zal een klompenmaker het hout eerst splijten. Hiervoor wordt gekeken naar takken die er aan de stam hebben gezeten en naar de staat van de schors. Hieruit kan namelijk worden opgemaakt hoe moeilijk het hout te splijten zal zijn. Na het splijten zal een klompenmaker gaan kiezen vanuit de blokken, hiervoor is goed inzicht nodig en dus een goede klompenmaker.

De eerste echte bewerking van het hout waarna de vorm al enigszins zichtbaar zal worden is het bekappen. Hierbij wordt de schors verwijderd van het hout. Na het verwijderen van schors zal de klompenmaker gaan snijden waarbij de klomp echt zijn vorm zal krijgen. In de klompen moeten uiteraard gaten geboord worden, Hiervoor is het belangrijk dat de klompen eerst vastgepind worden op een boorbank. Dit moet goed gebeuren, het is namelijk belangrijk dat ze er niet uit vallen tijdens het boren. Het boren is het meest lastige deel bij het maken van klompen.

Na dit hele proces is er een paar klompen ontstaan wat nog niet helemaal perfect zal zitten. De klompen worden hierna nog op maat gemaakt, aangescherpt en zullen helemaal netjes worden afgewerkt. Dit is een flink proces maar hierdoor kunt u de klompen dragen die zo fantastisch aan uw voeten voelen. Het maken van klompen wordt in Nederland bij lange na niet meer zo grootschalig gedaan als vroeger. Toch blijven er gelukkig nog vakkundige mensen bestaan die zich hiermee bezig houden zodat wij allemaal kunnen genieten van dit schoeisel wat hoort bij de Nederlandse cultuur.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »