De mooiste vogelhuisjes

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders - Molders Media
  • 0
De mooiste vogelhuisjes

Nederland is het land van vogelbescherming, mede omdat we grote dierenliefhebbers zijn. De mooiste vogelhuisjes worden dan ook in tuinen, op balkons of op erven gehangen. De locatie van een nestkast is erg belangrijk, omdat dit bepaalt of vogels erin willen nestelen. De mooiste vogelhuisjes op strategisch opgehangen plaatsen worden zorgvuldig uitgekozen door vogels.

Vogelhuisjes ophangen

Een vogelhuisje of nestkast mag niet in de volle zon hangen, maar ook niet in de regen. De beste plek voor een vogelhuisje of nestkastje is met de opening in oostelijke richting, maar zuidoost tot noord is ook goed. Wat ochtendzon in de opening van het vogelhuisje wordt zeer gewaardeerd door vogels, terwijl de opening op het heetst van de dag juist weggedraaid staat van de zon. Door de invliegopening op het noordoosten te richten, wordt de ingang goed beschermd tegen de wind. Het mooiste vogelhuisje heeft een vrije aanvliegroute zonder takken die de route belemmeren.
 

Het aantal vogelhuisjes in de tuin

Een rijtje met bijzondere vogelhuisjes ziet er leuk uit, maar vogels hebben liever wat privacy. Het koolmeesje en de pimpelmees waarderen het wanneer vogelhuisjes minstens 3 meter uit elkaar hangen. Voor andere vogelsoorten geldt een minimale afstand van 10 meter. Koopt u vogelhuisjes voor mussen of zwaluwen, dan mogen deze wel weer naast elkaar hangen.
 

Nestkasten worden op ongeveer 1.80 meter boven de grond gehangen. Op deze manier kunnen katten er niet bij. Hangt u het vogelhuisje in de buurt van het terras, hang deze dan op minimaal twee en halve meter van de grond. Ditzelfde geldt voor drukke omgevingen waaronder een kinderspeelplaats of druk bezocht erf.
 

Oer-Hollandse vogelhuisjes

Naast de standaard modellen zijn er nog veel meer vogelhuisjes verkrijgbaar. De meest bijzondere en unieke vogelhuisjes hebben de vorm van een molen, klomp of grachtenhuis. Deze vogelhuisjes zijn niet alleen leuk om in de eigen tuin op te hangen, ook worden ze vaak als geschenk weggegeven. Nederlandse emigranten die al jarenlang in het buitenland wonen zullen deze vogelhuisjes met plezier ontvangen. Dit geldt ook voor buitenlandse zakenrelaties of mensen op doorreis. De vogelhuisjes zijn op te hangen aan een muur, maar ook neer te zetten op een plateau. Dit laatste kan bij de vogelhuisjes in de vorm van een grachtenhuis of molen.
 

De oer-Hollandse vogelhuisjes hebben geen stokje voor de invliegopening. U hoeft deze ook niet zelf eraan te maken, het zitstokje is overbodig. Bovendien nodigt een zitstokje eksters en gaaien uit, die de jonge vogeltjes op kunnen eten. De mooiste vogelhuisjes hebben een prachtig design, maar absoluut geen zitstokje. Daar doet u de vogels een plezier mee.
 

Leuk om te krijgen en te geven

Een vogelhuis of nestkast is niet alleen leuk voor uzelf, maar ook om cadeau te geven voor een verjaardag, jubileum of als bijzonder geschenk. Veel mensen hebben nog geen leuk vogelhuisje in hun tuin hangen. Bovendien is dit ook het ideale geschenk voor kinderen, omdat ze op deze manier kennismaken met de natuur om zich heen. Het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een vogelhuisje met gravering, waardoor er een zeer persoonlijk geschenk ontstaat. Bedrijven laten het vogelhuisje voorzien van bedrijfslogo of bedrijfsnaam, het ideale relatiegeschenk voor vaste en nieuwe klanten. De mooiste vogelhuisjes koopt u voor uzelf of voor een ander, dat is hart voor de natuur hebben.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »