Delfts Blauw

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders - Molders Media
  • 0
Delfts Blauw

Nederland staat bekend om een aantal typische producten of tradities. Dat zijn de klompen, molens, tulpen en Delfts Blauw. Dit laatste is een type aardewerk, dat gemaakt werd als antwoord op het dure Chinese porselein. Kenmerkend voor Delfts Blauw is de blauw met witte versiering, dat uniek en herkenbaar is. Het is zo populair dat het, naast aardewerk, ook bij andere producten wordt toegepast.

Delfts Blauw vindt zijn oorsprong in Delft, waar het aardewerk tussen 1650 en 1750 erg populair was. In deze periode lagen er tientallen fabrieken in Delft en omstreken, hier kwam een einde aan rond het jaar 18100. Goedkoop Engels aardewerk verdrong het aardewerk uit Delft. Toch blijft tot op heden het Delfts Blauw aardewerk een geliefd Nederlands product.
 

Klompen in blauw witte kleuren

Souvenirs als klompen en Delfts Blauw gaan hand in hand met de prachtig beschilderde houten klompen. Deze zijn voorzien van origineel blauw met witte opdruk. De kleine souvenir klompjes hebben een afmeting die varieert van 6 centimeter tot en met 14 centimeter. Op de klomp vindt u een print van bloemen en molens, in de traditionele blauwwitte kleuren.
 

Een mooi geschenk is de borstel klomp in Delfts blauw. Dit is een houten klompje compleet met bijpassende haarborstel. Een origineel geschenk voor volwassenen en kinderen die hun hart bij Nederland hebben liggen. Om even bij de kinderen te blijven, ook de klompen puntenslijper compleet met kleurpotloden is een aanrader.
 

Voor een themafeest, carnaval of de scouting is een dasklomp met Delfts blauwe opdruk een origineel modeaccessoire, zo ziet u ze weinig. Wie op zoek is naar andere geschenken of souvenirs die betrekking hebben op de typische Nederlandse tradities kijkt ook eens naar de flesopener, kurkentrekker of broche.
 

De keuken in Delfts blauw

De landelijke keuken kan mooi worden ingericht met Delfts blauw. Denk hierbij aan keukendoeken, tegeltjes of een wandversiering. Bij de Hollandse klompenwinkel vindt u een voorraadpot Delfts Blauw, een mooi dienblad of origineel schaaltje. Vergeet uw boodschappenlijst niet en hang deze aan de koelkast met de magneet in het mooie blauw met witte patroon. Zoekt u een melkkan, suikerpot of peper en zoutstel, ook deze vindt u in het assortiment. Maak de inrichting van de keuken compleet met de Delfts blauwe ovenhandschoenen of 3 delige keukenset. Een origineel cadeau om te geven, maar net zo leuk om te krijgen.
 

Breng extra sfeer in huis met de Hollandsche molen met waxinelichtje. Ook deze is in de typische blauw met witte kleuren, net als een van de prachtige vazen. Voor buiten is er het bijzondere vogelhuisje, een typisch Hollands geschenk. Een bijzonder artikel is het kussend paartje van keramiek. Niemand weet precies waar het kussend paartje vandaan komt, toch wordt het veel verkocht als souvenir of geschenk. De betekenis van het kussend paartje zit hem in de Nederlandse klederdracht, maar ook in het Delfts Blauw dat in dit keramieken beeldje is verwerkt.
 

Mooie verzamelingen

Sinds de 19e eeuw is de Porceleyne Fles in Delft nog de enige fabriek dat Delfts Blauw aardewerk produceert. Toch blijft de typerende kleur en versiering van dit aardewerk populair. Het verzamelen van deze artikelen, zowel aardewerk als andere producten, werkt verslavend. Tegenwoordig zien we dan ook steeds meer Delfts Blauw in de woning terugkomen, trendy producten die gezien mogen worden. De meest bijzondere geschenken vindt u bij de Hollandse klompenwinkel.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »