Hollandse klompjes

  • Geplaatst op
  • Door Stefan Molders - Molders Media
  • 0
Hollandse klompjes

Al sinds de middeleeuwen worden er houten klompen in grote delen van Europa gedragen. Het waren met name de arbeiders en boeren die hier dagelijks op werkten. Nog steeds worden klompen door boeren en binnen bepaalde beroepsgroepen gedragen, en in mindere mate door hobbyisten. Zegt u Holland, dan zegt u klompen. De Hollandse klompjes zijn dan ook zeer geliefd bij toeristen, maar ook als verzamelobject door vele Nederlanders.

Lopen op klompen

Voor het lopen op klompen is een speciale techniek vereist. Mensen die hier nog nooit op gelopen hebben, kunnen de eerste tijd last krijgen van de voeten, met name aan de wreef. Tijdens het optillen van de voet worden de tenen gekromd, waardoor de klompen niet afschuiven. Pijnklachten verdwijnen al snel, omdat het lopen op klompen uiteindelijk went.
 

Het beschilderen van klompjes

Vroeger waren klompen puur natuur en werden ze in 20% van alle gevallen beschilderd. Tegenwoordig wordt ruim 75% van alle klompen beschilderd. Met name de gele kleur is enorm populair en past binnen de traditionele klederdracht. Klompjes die bedoeld zijn als souvenir worden vaak beschilderd met molens, tulpen of een van de andere leuke afbeeldingen. Ook een Delftsblauwe versiering wordt veel gezien als beschildering.
 

Onbeschilderde klompjes moeten goed beschermd worden tegen water en vocht, maar zijn wel het meest puur natuur. Bovendien kunnen ze zelf beschilderd worden in allerlei kleuren. Deze klompjes zijn leuk als kraamcadeau door ze zelf te beschilderen met de naam en geboortedatum van het kind. Ook voor een jubileum is dit een uniek geschenk.
 

Klompjes als relatiegeschenk

Binnen de zakelijke wereld worden klompjes veel als relatiegeschenk gegeven. Hiermee kunnen buitenlandse zakenrelaties verrast worden. Zo zijn er sleutelhanger klompjes, klompjes die dienst doen als flesopener of klompjes die beschilderd worden met bedrijfslogo. Een mooi relatiegeschenk om weg te geven aan vaste relaties en nieuwe klanten. Daarnaast is dit een leuk cadeau voor eigen werknemers, bijvoorbeeld met de feestdagen of een speciale gelegenheid.
 

Knutselen met klompjes

Onbeschilderde klompjes bieden vele mogelijkheden om zelf creatief mee aan de slag te gaan. Knutselklompen zijn afkomstig uit de Nederlandse klompenfabriek, hiervoor wordt hout gebruikt dat niet geschikt is om op te lopen. Deze zijn wel uitstekend geschikt voor het maken van unieke klompjes met een geheel eigen stijl. Zelf klompjes beschilderen om op te lopen, kies dan voor de onbehandelde houten loopklompen in een van de volwassenen- of kindermaten.
 

Na het beschilderen van de klompjes kunnen deze voorzien worden van een extra laag vernis, dit geeft de klompjes een uitstekend bescherming tegen vocht en vuil.
 

Daarnaast zijn er nog meer producten verkrijgbaar om te knutselen met klompjes. Klompjes in de vorm van een puntenslijper of potlood zijn erg geliefd bij toeristen, emigranten of als bijzonder geschenk.
 

Bijzondere geboorteklompjes

Een geboorte is een bijzondere gebeurtenis, hier hoort dan ook een uniek geschenk bij. Klompjes die voorzien zijn met naam en datum van de baby of een afbeelding zijn leuk om te krijgen en te geven. Deze klompjes zijn verkrijgbaar als geschenk klompjes, maar ook als echte draagklompen voor peuters. Kies voor blauwe of roze klompen of een van de andere kleuren. Een bijzonder en uniek geschenk dat de kersverse ouders zeker zullen waarderen. Klompjes van Hollandse bodem, daar gaat ons hart sneller van kloppen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »