Hoe worden uw houten klompen gemaakt?
- Geplaatst op
- Door Stefan Molders - Molders Media
- Geplaatst in klompen maken
- 0
Voordat u klompen kunt aanschaffen en dragen is het hout al gevormd en bewerkt. Dit is een intensief proces waar best veel bij komt kijken. Het is erg interessant om te weten hoe uw houten klompen zijn gemaakt. Wij gaan u vertellen over het proces van begin tot eind. Zo zou u haast zelf een paar houten klompen kunnen maken. Het is iets wat niet veel meer wordt gedaan en de kennis overdragen is daarom nu belangrijker als ooit. Van boomstam naar het meest bekende schoeisel van het land, u leest hier hoe het gebeurt.
Het kiezen van hout
Voordat er hout bewerkt kan worden tot een klomp moet er eerst een boomstam worden uitgezocht. Het is hierbij belangrijk dat er gelet wordt op de maat, zodat er echt klompen van gemaakt kunnen worden. De stam wordt verdeeld in meerdere stukken waarvan later meerdere klompen worden gemaakt. Deze stukken noemen we bollen. Er zijn meerdere soorten houten klompen en het is dus afhankelijk van de vorm wat ervan gemaakt zal worden. Natuurlijk wordt er naast dikte ook gelet op de kwaliteit zodat uw klompen duurzaam zullen zijn.
Splijten van de bollen
Om met hout te kunnen werken moet het eerst goed bekeken worden. Er wordt onderzocht wat de staat van het hout is, hoe de schors eruit ziet en of er fouten in zitten. Zo kan een klompenmaker bepalen hoe de bollen hout gespleten moeten worden om hiermee te kunnen werken. Het hout wordt ook gemeten om te bepalen hoeveel ruimte er nodig is met splijten. Er wordt gebruik gemaakt van een kloofhamer en beitels.
Klompen paren
De meeste mensen hebben niet genoeg aan één klomp. Daarom moet het hout gepaard worden om te zorgen dat er 2 klompen gevormd kunnen worden. Deze moeten goed bij elkaar passen. Er is veel inzicht nodig om dit goed te kunnen doen. Er zijn een aantal dingen die standaard worden aangehouden. Zo wordt de kant waar het schors zit aan de buitenkant gehouden. Hiermee wordt voorkomen dat de klomp krimpt tijdens het drogen of zelfs daarna nog. Ook wordt er gekeken of het blok aan de noord- of zuidzijde heeft gezeten en naar de groeiringen. Met het paren worden 2 blokken hout bij elkaar gezocht en deze worden meestal vlak na elkaar bewerkt.
Bekappen van de bollen
Om de schors van hout te verwijderen wordt het bekapt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een kapbijl en dissel. Dit is een kort proces van slechts een paar slagen maar het is best een lastig klusje. Dit onder de knie krijgen vraagt flink wat oefening en inzicht. Er wordt gebruik gemaakt van een hakblok en het blok wordt hier schuin opgehouden. Zo wordt voorkomen dat de gereedschappen verwondingen veroorzaken.
Zodra de schors is verwijderd is het tijd om het hout vorm te geven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een scherp paalmes. Het hout wordt bewerkt en de vorm die de klomp gaat krijgen begint al echt naar voren te komen. Hierna is het nog niet helemaal klaar maar de klomp wordt herkenbaar.
Klompen boren
Naast de buitenvorm van de klompen moeten deze nog geboord worden voor de binnenkant. Als dit niet gebeurt kunnen de klompen niet gedragen worden. Een paar klompen wordt naast elkaar vastgezet in een boorbank. Dit moet goed gebeuren zodat de klompen er niet uit kunnen vallen. Als ze goed vastzitten kan het boren beginnen. Dit is het moeilijkste deel van het maken van houten klompen. Er moet gezorgd worden dat beide even groot zijn maar ook dat de voet er goed in kan glijden bij de hiel.
De perfecte maat
Om ervoor te zorgen dat klompen comfortabel gedragen kunnen worden moeten deze op de juiste maat gemaakt worden. Hiervoor gebruikt een klompenmaker verschillende gereedschappen. Deze zijn wat kleiner waardoor hiermee de details goed afgewerkt kunnen worden. Hierdoor wordt de binnenkant van de klomp goed afgewerkt en wordt er gezorgd dat er geen randjes in zitten. Het is erg mooi om te zien hoeveel passie er gaat in het maken van een perfect paar klompen. Daar kun je niets mee vergelijken. Na het uithollen worden de klompen met de hand uit de boorbank getikt.
De laatste afwerkingen
Als de binnenmaat goed is kan de buitenkant van de klompen worden afgewerkt. Als dit goed gebeurt heeft dat een aantal voordelen. Door het weghalen van overtollig hout wegen ze wat minder. Dit zorgt ervoor dat je hier lekkerder op kunt lopen. Daarnaast zullen de klompen er net wat mooier en eleganter uitzien. Tijdens het afwerken wordt er constant goed gelet op de vorm van de klompen. Ook wordt het paar naast elkaar gehouden om te zorgen dat deze gelijk zijn aan elkaar. Bij handwerk zal dit niet 100% identiek zijn maar voor het oog moeten ze gelijk zijn. Om de klompen glad te maken worden deze geschrapt. Hiermee worden de laatste finishing touches aangebracht. De buitenkant van de klompen wordt geschuurd meet schuurpapier of een machine.
Verven en lakken van de houten klompen
Als mogelijke laatste stap is het mogelijk dat de klompen geverfd of gelakt worden. Dit wordt niet altijd gedaan en dan ziet u dus de blanke klompen. Veel mensen vinden kleur of een patroon op klompen ook erg leuk en zulke zijn uiteraard ook verkrijgbaar. Er zijn zoals je bij ons kunt zien onwijs veel verschillende kleuren en afbeeldingen beschikbaar.
Gemaakt met passie
Je hebt de keuze uit onwijs veel verschillende klompen en nu weet je ook hoe houten klompen van oudsher bewerkt worden. Het is een tijdrovende klus waar veel aandacht in gaat zitten. Dat voel je direct wanneer je de klompen aantrekt. Het kan het beste schoeisel van het land genoemd worden door het draagcomfort gedurende het hele jaar en wij kunnen ze u zeker aanraden. Laat het maken van houten klompen over aan een professional met de grote passie. Zo geniet u van het dragen van een perfect paar.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...