Hollandse glorie: Delfts blauwe souvenirs

Hollandse glorie: Delfts blauwe souvenirs

Delfts blauw is een typisch Hollands aardewerk. Het is in de 16e eeuw ontstaan. Tussen 1650 en 1750 was dit blauwe aardewerk ontzettend populair. Het aardewerk kenmerkt zich dan ook door de blauwe sierlijke decoratie. Goedkoper aardewerk maakte al snel plaats voor het duurdere Delfts Blauw. Fabrieken verdwenen, en tegenwoordig is er nog maar één fabriek in Delft die het originele aardewerk produceert. Langs deze lijn loopt ook nog het boeren Delft en het Delfts wit. Met deze souvenirs haalt u een typisch Hollands product binnen. Niet alleen leuk om te krijgen, maar zeker ook om te geven. Daarnaast zijn het geliefde verzamelobjecten.

Van kussend paartje tot Hollandsche molen

Zegt u Nederland, dan zegt u windmolens. Al een tijd geleden heeft de Hollandse windmolen plaats moeten maken voor moderne apparatuur. Delfts blauwe souvenirs in de vorm van een windmolen zijn een origineel cadeau. Deze zijn verkrijgbaar als waxinelichtje, magneet of andere gebruiksvoorwerpen. Het kussend paartje is ook iets dat van Nederlandse oorsprong is. Een boer en boerinnetje in originele klederdracht zijn verkrijgbaar als Delfts blauwe souvenirs. Vooral voor toeristen is het Delfts blauwe kussend paartje een vertederend en aantrekkelijk souvenir. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen waaronder een beeldje, schaaltje of magneet. Delfts blauwe souvenirs die niet alleen mooi zijn maar ook nog eens functioneel.
 

Herkomst van de klompen

Klompen horen bij de Nederlandse cultuur. Waar komt dit type schoeisel toch vandaan? Ruim 700 jaar geleden droegen Nederlandse inwoners het liefst klompen. Deze bestonden in het begin nog uit een houten zool en lederen bovenkant, maar werden al snel geheel van hout vervaardigd. Nog steeds zijn het de boeren en fabrieksarbeiders die vanwege de warmte-eigenschappen en veiligheid klompen dragen. Bij de traditionele klederdracht worden de klompen als schoen gebruikt. Wist u overigens dat de Britten de Nederlanders 'clogs' noemen vanwege de klompen? Klompen zijn dan ook een icoon voor Nederland. Delfts blauwe souvenirs in de vorm van klompen zijn herkenbaar voor iedereen.
 

Blijvend aandenken met Delfts blauwe souvenirs

Een souvenir is bedoeld als aandenken. Jaarlijks gaan er heel wat van deze hebbedingetjes over de toonbank. De blauwe souvenirs 'uit Delft' zijn niet alleen in trek bij toeristen, ook zijn deze leuk om naar geëmigreerde Nederlanders te versturen. Daarnaast komen we ze ook veel als relatiegeschenk tegen. Ieder land heeft zijn eigen souvenirs. Voor Frankrijk is dit uiteraard de Eiffeltoren en België kenmerkt zich met Manneke Pis. Nederland is misschien wel het land met de meest uiteenlopende souvenirs. De molens, de klompen en de Delfts blauwe souvenirs blijven toch het populairst. Met deze souvenirs verrast u een relatie, maar ook mooi om te verzamelen. Hollandse glorie die niet vergaat.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »